Innebandy

Innebandy är en sport som spelas inomhus. Därav namnet. Spelet spelas med fem utespelare och en målvakt per lag. Målvakterna vaktar ett mål som ungefär lika stort som ett hockeymål. Planen är ca 40×20 meter stor, och minsta takhöjd ska vara 7 meter. Sporten är på många sätt inspirerad av ishockey, i alla fall rent tekniskt. Till skillnad ifrån hockeyn är innebandy en väldigt ickefysisk sport. Man har dock gjort sporten lite tuffare på senare år, och tillåter vissa former av tacklingar. Det är dock fortfarande en sport där teknik och fart är i fokus. Matcherna spelas i tre perioder, 20 minuter långa.

Innebandy har likheter med hockey

Innebandy spelas med klubba och boll

Innebandy använder sig till skillnad från hockeyn av en boll istället för en puck. Bollen är tillverkad av plast. Den liknar på många sätt en golfboll på så vis att den har en gropig yta. Detta för att minska luftmotstånd och ge stabilitet. Den är dock väldigt lätt. Detta gör att inga skydd behöver användas. Inte heller målvakten får ha speciellt mycket skydd. Denna får istället använda sin tekniska förmåga för att försöka stoppa bollen. Regelverket tillåter inga utrustningsdetaljer avsedda att täcka målet.

Innebandyns stigande popularitet i Jönköping och andra svenska städer beror bland annat på att det är en väldigt billig sport. Till skillnad ifrån hockeyn krävs bara en klubba och en boll. Klubborna är vanligtvis av komposit eller kolfibermaterial. Ofta böjs blad och skaft på olika sätt för att ge klubban olika effekter. Effektiv speltid gäller oftast bara för de högsta divisionerna inom innebandy. I de övriga är det bara de tre sista minuterna som spelas under effektiv tid. Detta för att motverka maskningsförsök av olika sort. Maximalt antal spelare per lag under en match är 20 st.

Regelbrott inom innebandy

Ett regelbrott under spelet ger oftast frislag till motståndarna. De vanligaste regelbrotten inom innebandy är knuffar eller slag på klubban. Man får inte heller lyfta undan motståndarens klubba med sin egen. Utvisningar kan tilldömas. Motståndarna får de spela med en man mindre på planen. En utvisning varar oftast 2 eller 5 minuter beroende på förseelse. Vid mål får motståndarna spela med fullt lag igen. Om en uppenbar målsituation avbryts på grund av ett regelbrott kan straffslag tilldelas. Spelaren får då ett friläge med målvakten, utan att andra spelare får störa. Till skillnad från fotboll får straffskytten då driva bollen framåt.

I dag är Jönköpings IK Innebandy klubb en av de största innebandyklubbarna i Småland och i Sverige. Dess popularitet kommer troligtvis från att hockey är en såpass populär sport i Sverige. Sporten har många likheter, både tekniskt och taktiskt. Den är dock som sagt mycket billigare att utöva, och är inte lika fysisk. Det stora antalet inomhushallar i landet har också gjort sitt till. Sporten har också ”stulit” utövare från andra inomhussporter som brukade vara populära, såsom handboll och volleyboll.

En innovativ sport

Innebandy är en teknisk sport, starkt influerad av hockeyn. Att man använder klubba och boll gör dock den tekniska dynamiken lite annorlunda gentemot hockey. I slutet av 90-talet uppstod ett nytt fenomen inom sporten, den så kallade ”zorrofinten”. Finten går ut på att man bär med sig bollen på klubbladet. Detta har lett till en helt ny sorts klubba med ett skålning ytterst på bladet. Sporten är dynamisk och lätt rebellisk på så vis att den ständigt utvecklas. Detta gör sporten väldigt publikfriande. Dock finns ingen jättestor publikkultur inom innebandy, utan man är alltjämt i skuggan av de större idrotterna landet.