Hockey

Hockey är en sport som spelas på is med lag som består av fem spelare plus målvakt. Man tar sig fram på planen med hjälp av skridskor, och spelet sker med hjälp av en klubba och en puck. I Sverige kallas sporten ofta bara för hockey, vilket gör att den kan förväxlas med den internationella sport som i Sverige går under namnet landhockey. Det fullständiga namnet, ishockey, beskriver sporten bättre. Att sporten utövas på is gör att den kräver en hel del utrustning. Till skillnad ifrån landhockey, så behöver man skridskor, och en hel del skydd. Det är en sport som är väldigt fysisk, med mycket tacklingar, åtminstone på seniornivå.

Hockey är en populär vintersport

Hockey är av uppenbara skäl mest utövad i den norra hemisfären. Även om man nuförtiden har ishallar, så är det mest i länder med naturligt kalla vintrar som sporten har fått fäste. Det enda egentliga undantaget är de södra staterna i USA, som Kalifornien, Florida, och Arizona. Att man spelar ishockey här beror till största delen på att sporten är populär i de norra delarna av landet. I ett försök att sprida sporten har de nationella hockeyligorna i USA och Kanada placerat några lag i de södra delarna. Sverige, Finland, Kanada, Tjeckien, USA, och Ryssland är egentligen de enda lagen som har spets nog att konkurrera internationellt.

Övriga lag brukar vara med som utfyllnad i de stora turneringarna, eller spelar i en B-grupp. Tyskland, Schweiz och Slovakien kan dock ibland vara med och konkurrera till en viss del. Sporten är dock inte lika smal som bandyn, där toppen bara består av Sverige, Finland, och Ryssland. TV- och publikmässigt är hockey en mer populär sport än bandyn. En anledning är troligtvis att spelet är lättare att följa. Det är svårt att få en överskådlig blick av vad som händer i en bandymatch, där man spelar med en liten röd boll som inte syns så bra, och planen är lika stor som en fotbollsplan.

Matcher spelas i tre perioder

Den moderna ishockeyn uppkom under slutet av 1800-talet. Spelet spelas uppdelat i tre perioder, 20 minuter långa. Till skillnad från fotboll så räknas bara effektiv tid. När pucken inte är i spel stoppas tiden. Det gör att en match vanligtvis tar några timmar. Mellan varje period hålls en 18 minuter lång paus, under vilken isen spolas igen. Lagen får då gå in till sina omklädningsrum och prata taktik. Efter varje paus ska ett sidbyte ske. I modern hockey sker också oftast ett par break under varje period. Detta för att lite snabbt sköta om isen, och för att TV-sändningarna ska kunna pausas för reklaminslag, alltså en kommersiell anpassning av sporten.

Lagen har också möjlighet att under matchen ta ett 30 sekunder långt break, en så kallad ”time out”. Oftast tas dessa i slutet av matchen, då det ofta är vanligt att ta ut målvakten och spela med sex utespelare om man ligger under. I hockey har oftast lagen flera färdiga uppsättningar spelare, så kallade ”femmor”. Dessa alternerar på isen. Hockey skiljer sig på så vis markant från till exempel fotboll, där du bara får byta tre spelare per match. Ofta har de olika femmorna olika uppgifter. En består ofta av lagets allra bästa spelare, med intentionen att stå för mycket av målproduktionen framåt. En är ofta lite mer defensivt inriktad, fokuserad på att hålla motståndarna under kontroll. Ofta vill man matcha vissa av lagets spelare mot vissa av motståndarnas. Ett ishockeylag får max ha 22 spelare per match.

En tuff men säker sport

En stor del av charmen med hockey är att spelet är ganska fysiskt. Kampelementet är tydligare än i många andra sporter. Åtminstone jämfört med svenska sporter. Sporter som rugby och amerikansk fotboll tangerar lite samma sorts kampmoment. Sporten är dock säker om man har ordentlig utrustning. På 70-talet ansågs det lite macho i USA och Kanada att spela utan hjälm, men detta ansågs så småningom inte vara annat än galenskap. Både is, klubba, och skridskor är livsfarliga om man inte har skydd på sig. Med skydd är det dock en annan sak, och sporten har dessutom blivit hårdare gentemot tacklingar som kan vara farliga. Kampmomentet är dock fortfarande en viktig del av hockey.