Handboll

Handboll är en populär sport som går ut på att två sjumannalag spelar mot varandra. Handbollslaget består av sex spelare och en målvakt och man spelar oftast inomhus, men det kan även ske utomhus. En match är vanligtvis 2 gånger 30 minuter lång och det laget som har fått flest bollar i motståndarens mål har vunnit. Den moderna handbollen föddes i Danmark 1890, fast liknande sporter har funnits sedan medeltiden. Spelet utvecklades till den sport den är idag, främst i länderna Tyskland, Danmark och Sverige. Handboll finns med i de olympiska spelen men endast som herrhandboll. Sporten spelas i VM vartannat år, både för herrar och damer.

Handboll och handbollslag

Handboll finns både som dam- och herrhandboll. Det finns en nationell tävling som heter Handbollsligan där Sveriges bästa handbollslag för herrar gör upp om vilket lag som är bäst. Namnet på handbollsligan är nytt och har förut hetat Elitserien. För damerna har namnet också förändrats och heter nu SHE. I ligan SHE för damer har lagen IK Sävehof, LUGI HF och SKURU IK legat i topp under säsongen för 2016 när det gäller nationella matcher. När det gäller herrar och Handbollsligan så har lagen Luigi HF, IFK Kristianstad och Alingsås HF legat i tabellens toppskikt under säsongen 2016 hitintills. Serien fortsätter under 2017 så toppskiktet kan förändras.

Damlandslaget fick smeknamnet ”det leende landslaget” i världsmästerskapen år 2001. Damernas lag har varit framgångsrika i flera internationella tävlingar och har kommit sexa som bäst i VM 1993. I EM 2011 tog de silver. Förväntningar var höga inför EM 2016 som utspelade sig på hemmaplan. Damlandslaget hamnade till slut på en åttonde plats i turneringen. Landskamper började spelas först på 30-talet, och till en början var det endast herrar som deltog. Den första internationella landskampen spelades år 1935. Sporten blev en officiell olympisk gren år 1972. Landskamp i handboll för de svenska damerna kom inte förrän de olympiska spelen i Montreal 1976. Det första världsmästerskapen spelades år 1938 för herrar.

Världsmästerskap i handboll

Handboll är en sport som är stor över hela världen. Bland de internationella tävlingarna, hör världsmästerskapen till en av de största. Denna tävling finns både för dam- och herrhandboll. Herrarnas världsmästerskap startade 1938 och spelas fortfarande, med undantag för 40-talet och andra världskriget då man gjorde ett uppehåll. Världsmästerskapet spelas vartannat år, och så har det varit sedan 1993. I finalspelen under mästerskapen deltar 24 herrlandslag. För att kvalificera sig, kan lagen tävla genom att vara i en geografiskt bestämd kvalgrupp eller vara ett lag som är direktkvalificerat. Hur många platser per världsdel som finns, har varierat under åren. Värdlandet som håller i mästerskapen samt de regerande mästarna är direktkvalificerade.

Världsmästerskapet i handboll har varit en framgångsrik tävling för Sverige. Herrlandslaget har vunnit 4 guld, 3 silver och 3 brons. Landet som ligger i toppen av listan är Frankrike med 5 guldmedaljer. Världsmästerskapet för damer startade år 1957. Turneringen spelas vartannat år och går i slutet av året. Damerna har ännu inte varit lika framgångsrika som herrarna. Inför VM 2017 får Sverige möta Makedonien i damernas VM-playoff för att tävla om en plats i mästerskapet. Det finns nio platser i Play off-spelen att tävla om.

Handboll förr och nu

Handboll är en sport som lockar många till att såväl spela som att vara åskådare på matcher, både nationella och internationella sådana. Handboll har varit en sport sedan i slutet av 1800-talet men man tror att sporten egentligen har funnits sedan medeltiden. Sporten spelas av ett sjumannalag och en match varar i 2 gånger 30 minuter. Internationella mästerskap har pågått sedan 30-talet, med undantag av krigstiden under 40-talet. Detta gällde dock endast för herrar då internationella tävlingar för damer inte startade förrän 1957. Herrlandslaget i sporten har varit framgångsrikt i världsmästerskapen. VM pågår vartannat år och det är 24 lag som tävlar som finallag. Damerna har inte varit lika framgångsrika hitintills och spelar också vartannat år i VM.