Fotboll

Fotboll är den största sporten i Sverige, med ca 600 000 registrerade spelare 2015. Även globalt är det en av de absolut mest populära sporterna, mycket tack vare dess enkla grunder; att sparka en boll in i ett mål. Enkelheten gör den tillgänglig för människor från alla bakgrunder, då de material som behövs för att spela inte är svåra att få tag på. Nästan vad som helst kan användas som en boll (t. ex en läskburk, kotte, papperstuss), och på samma sätt kan målstolpar improviseras fram ur lyktstolpar, trädstammar eller varför inte dörrkarmar. Tack vare sin grundläggande enkelhet, utgör fotboll en förenande kraft i många samhällen.

Fotboll spelas av alla överallt

En fotbollsplan kan se ut på många sätt, och underlaget kan variera från gräs och grus, till asfalt, sand, trägolv, eller kanske is. En internationellt godkänd plan för utomhusfotboll bör vara ca 100 meter lång och ca 60 meter bred. Den rektangulära formen är sedan länge vedertagen, men i riktigt tätbefolkade städer där öppna ytor är få, som t. ex i Bangkok finns L-formade street-fotbollsplaner som böjer sig runt husknutar. Så länge lagen byter sida i halvtid så blir det ju lika för alla ändå! Fotboll är en sport som lätt anpassas till rådande omständigheter, av miljontals spelare världen över.

Det är just denna mångsidighet som är sportens styrka och gör den tillgänglig för olika typer av människor; snabba, stora, små, tekniska, spelintelligenta, och uthålliga. En ideal spelartyp finns inte, då den enes styrka kan vara den andres svaghet. Ser man till världens toppspelare kan man snabbt konstatera att de har väldigt olika fysiska förutsättningar för att spela fotboll. Leo Messi är alltid en av minsta på planen, Zlatan Ibrahimovic en av de största. Cristiano Ronaldo är alltid en av de snabbaste, och Andres Iniesta en av de smartaste. Det är lätt för varje liten knatte att finna en favorit att se upp till och lära av.

Taktiken och tiki-takan

Att springa ut på planen och sparka på måfå leder sällan till framgång. Fotboll brukar kallas ”Det Gröna Fältets Schack” , och coacher har olika syn på hur man bäst sammanfogar ett lag och når bra resultat. En intressant sak med den taktiska delen är att se hur olika filosofier når resultat, och att det ofta går taktiska trender över åren. Tiki-taka, till exempel, förknippas med Barcelona’s sätt att spela, med högt tryck, stort bollinnehav, och snabbt kortpassningsspel, och har blivit en modell för många lag. Dock visade Leicester City att en rak och enkel taktik kan vara väldigt framgångsrik när de förra året överraskande vann engelska Premier League.

Taktik kan också användas för att kompensera brister i individuellt kunnande. Svensk fotboll har traditionellt präglats av en stark organisation och taktiskt kunnande, då svenska spelare sällan har haft samma teknik som italienska, spanska eller brasilianska spelare. Lagsporter sammanför just de individuella kunskaperna med det kollektiva samarbetet, och det är upp till tränaren att hitta den rätta metoden för att dra nytta av varje spelares styrkor, samtidigt som svagheterna reduceras. Rätt taktik grundar sig på god kännedom om både sitt eget lag och motståndarnas, en svår uppgift för varje tränare.

Fotbollens mångsidighet förenar

Bollen är rund, säger man. Och det är sportens oändligt många sidor som gör den rund. En fotbollsplan är en mötesplats för lagkamrater, som delar liknande drömmar med motståndarna på andra sidan. Regler och taktik kan diskuteras, platserna och spelarna förändras, men fotbollens grunder består. Fotboll underhåller och engagerar människor världen över, inte bara som utövare men också åskådare. Fotbollsföreningar aktiverar människor på olika sätt, och oavsett om man är professionell eller amatör är kärleken till fotboll den samma. Varje litet gathörn kan i fantasin bli en fullsatt stadion, varje spark på bollen är ett steg närmare den perfekta träffen. Det är fotbollens tillgänglighet som gör den till ”det vackra spelet”.